lördag 27 oktober 2007

en mycket intressant sak..

Fredagsfunderingen:

Varför kan inte Stockholmare spela fotboll? I Stockholms län bor det närmare 2 miljoner människor. Här ligger Sveriges Nationalarena, här finns Sveriges fotbollsförbund och länet huserar fyra Allsvenska fotbollsklubbar. Men inga fotbollsspelare.

Isaksson, Concha, Mellberg, Hansson, Edman, Chippen, Svensson, Linderoth, Källström, Elmander, Zlatan.

Vad har dom gemensamt? Startelvan mot Nordirland såklart, kanske du tänker. Rätt svar är att ingen kommer från Stockholm. Strax före matchen lämnade Ljungberg återbud – Vittsjö, Skåne. Och när Chippen skadades bytte man in Micke Nilsson - Ovesholm, Skåne.

Den enda Stockholmare som spelat i landslaget de senaste åren är Rami Shaban, som faktiskt är från Solna. Kennedy kan med nöd kanske också kallas Stockholmare. Hans moderklubb är Assyriska, men Södertälje ligger i Stockholms län.

(Daniel Majstorovic är från Övergran i trakten mellan Enköping och Bålsta, som ligger i Uppland och räknas inte till Storstockholm.)

I Stockholms län bor det närmare 2 miljoner människor. Här ligger Sveriges Nationalarena, här finns Sveriges fotbollsförbund och länet huserar fyra Allsvenska fotbollsklubbar. Men alltså inga fotbollsspelare.

Varför i hela friden kan inte fler av alla dessa människor spela fotboll? Det kanske har med att det ligger runt vatten att göra? Segling är kanske Stockholmarens stora passion. Vad är en lek med bollen tillsammans med 11 kamrater mot att styra en jolle runt bryggan och kapsejsa i lovart? Eller är det nobla sporter som dart och curling som lockar? Lag Nils Carlén från Sundbyberg kom ju faktiskt femma i Curling-VM 2006.

På is hittar man annars en annan sport där det faktiskt finns framgångsrika Stockholmare. Inom hockeyn. Det kanske är så att Stockholm är en skridskostad, där småbarnen drömmer om att bli en ny Sundin och sitta i utvisningsbåset mot Tjeckien än att joxa med trasan, som man säger där uppe. Fast det är klart, att joxa med trasan låter inget vidare. Kanske inte konstigt att det inte lockar?

Men det kommer en del tränare där ifrån. Passar det deras kynne bättre? Springa och svettas kanske inte är så kul för en Stockholmare, men att stå i snygg kostym bredvid planen och glassa är ju inte helt fel. Lagerbäck är från Katrineholm som ingår i Storstockholm för att ta ett exempel. Fast han har nog aldrig sett en kostym. Då är Åkeby ett bättre exempel. Eller ja, kanske inget bra exempel. Men ett exempel.

Det är synd att man inte spelar boll i den regionen. Vårt landslag räknas som ett av de stora i världen. Men spelarna kommer i princip från delen som ligger söder om Vänern och Vättern vilket bara motsvarar halva Sveriges befolkning. Tänk om Stockholm hade dragit sitt strå till stacken? Då hade vi nog inte sett ett mittfält mot Nordirland bestående av en högerback och tre centrala mittfältare. Toppen i vårt landslag är fantastisk. Men bredden är besvärande smal.

Det är onekligen dags för Stockholmarna att släppa sargen.

Inga kommentarer: